onsdag 18 september 2013

Den historiska duellen


SVT har gjort ett stort nummer av att den sittande statsministern Reinfeldt och hans utmanare Löfven äntligen skulle mötas i en duell direkt i Aktuellt. Nästan omedelbart när Aktuellt börjar, spär man på förväntningarna med att säga att kvällens ”Utblick” utgår. Allt för att bereda plats för denna enastående unika debatt. Jättespännande!

Och vad händer?

Kombattanterna får en ynka kvart på sig att avhandla så mycket som man nu hinner på en kvart. För att det ska gå rätt till övervakas de av Aktuellts båda nyhetsankare Claes Elfsberg och Cecilia Gralde.

”Välkomna hit! Sätt igång! Nu får vi bryta, annars hinner vi inte kommentera. Tack för att ni kom!”

Resten av programtiden, ungefär lika lång tid som avdelats åt själva debatten, ägnas åt recension/analys/diskussion/tyckande av fem (5!) journalister. Förutom Elfsberg och Gralde har man släpat dit SVT:s egen ”inrikespolitiska kommentator” Margit Silberstein, DN:s Peter Wolodarski och Aftonbladets Karin Pettersson.


”Hur tycker vi nu att det gick? Hur skötte dom sig? Vem vann? Vad ska tittarna (väljarna) hemma i sofforna tycka? Var det relevanta ämnen dom debatterade? Var det något annat dom borde tagit upp? Dom hade ju faktiskt hela femton minuter på sig. Och framför allt: Är det något särskilt som vi tycker att tittarna ska tycka?”

Det har länge retat mig att så mycket tid läggs på att journalister intervjuar varann. Detta måste vara en ny bottennotering. Bedrövligt!


Jag kan bara hålla med Siewert Öholm: SVT idiotförklarar sin publik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar