måndag 30 september 2013

Att springa åt samma håll



I Sverige är vi duktiga på att springa åt samma håll. Om det gäller att vara PK, så springer vi inte bara åt samma håll. Det gäller att springa snabbast.
Men absolut inte tjuvstarta! Nej, någon annan måste vara först. Först. Sen kan vi springa.

Jag erkänner villigt att jag också gick i den senaste fällan, det famösa polisregistret :
”Åh, så hemskt! Fy på sig polisen! Så får man ju inte göra. Det är faktiskt förbjudet i lag! 
Så det så!”

Indignationen vet inga gränser. Det skrivs insändare. Det demonstreras. Och has sig.

Men hur mycket vet vi? Egentligen? Är det verkligen ett register grundat uteslutande på etnicitet? Eller är det ett vanligt utredningsmaterial, där man kartlägger kriminellas kontakter?

Vad vet vi om polisens sätt att arbeta? Vad vet vi om hur de utreder kontakter mellan kriminella? Kan det möjligen vara så att någon som begått ett brott och som råkar vara rom, inte är en ö, utan faktiskt har kontakter? Hur ser i så fall dessa kontakter ut? Råkar dessa möjligen också vara romer?
Kan det rentav vara så att de uteslutande är romer? I så fall är det ju inte så konstigt om alla i utredningen har samma etnicitet.

Rätt eller fel, så är detta en grupp människor som å ena sidan ytterst ogärna vill låta sig integreras, men som å andra sidan inte heller vill bli särbehandlade. Då kan det ju bli problem. Om man har sitt eget rättssystem med egna lagar och egna domstolar men bor och verkar i ett land där alla andra lever efter ett annat rättssystem, då är det ju lätt hänt att det blir lite ”vi och dom”.

Jämför gärna med det så kallade ”hedersrelaterade” våldet. Ingen rycker väl på axlarna och säger att det måste accepteras eftersom det är ”kulturellt betingat”.

Ni som är så upprörda nu, hur många romer har ni i er bekantskapskrets
Bara på en höft sådär?
Det skulle vara intressant att veta.

Visst känns det lite gött att kunna anklaga polisen för rasism! Då slipper man ju stå för vad man själv tycker och tänker. ”Man är väl inte rasist bara för att man säger vad man tycker!”

Jag kommer förmodligen att bli anmäld för det här. Kanske både av ”oss” och ”dom”.
Spelar ingen roll, för ”jag är ju inte rasist, men...”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar